Руйнуємо міфи про жири!

Отож, жири – це органічні сполуки, які є важливим компонентом клітин організму людини, це найпотужніше енергетичне депо ( 1 г жиру виробляє 9 ккал енергії) при цьому енергії для засвоєння самого жиру організмом потрібно не багато в порівняні з іншими нутрієнтами. Жири бувають насичені – вони переважно тваринного походження, містяться в м’ясі, яйцях та молочних продуктах, а також ненасичені – рослинного походження, що містяться в горіхах, насінні, авокадо, рослинних маслах – лляна олія , мигдальна, оливкова, кунжутна, кукурудзяна, гірчична, грецького горіха, бавовняна, соєва та інші.
“60 % енергії, яку споживає серце, генерується через спалювання жирів, вони забезпечують ясність зору, беруть участь в здійсненні газообміну в клітинах легень.”
Організм людини використовує жирні кислоти у процесі життєдіяльності: від побудови клітинних мембран до виконання ключових функцій усіх органів та систем, і це вказує на важливість корисних жирів в нашому раціоні харчування. Сьогодні в усьому світі медицина дає «зелене світло» рослинним жирам, які впливають на функцію головного мозку – покращують здатність до навчання, пам’ять, настрій, є нейропротекторами, покращують нейротрофіку та захищають ментальне здоров’я. Корисні жири відновлюють структуру мієлінової оболонки нервової системи, захищає та прискорює передачу електричного імпульсу, вони є складовими клітинних мембран, що допомагають залишатися їм еластичними. 60 % енергії, яку споживає серце, генерується через спалювання жирів, вони забезпечують ясність зору, беруть участь в здійсненні газообміну в клітинах легень, допомагають переносити та засвоювати вітаміни та мікроелементи, покращують розподіл тепла в організмі людини, сприяють здоров’ю шкіри, волосся, нігтів, володіють антиоксидантними та антидепресивними властивостями, борються з хронічною втомою, збільшують витривалість, підвищують стійкість організму до інфекцій, контролюють вироблення певних гормонів беруть активну участь в жировому та холестериновому обміні, володіють антиагрегантними властивостями та є джерелом мікроелементів, що здійснює профілактику остеопорозу, інсульту, артеріальної гіпертензії та інших захворювань.
У пошуках здорового способу життя не відмовляйтесь від споживання рослинних (ненасичених) жирів , замініть шкідливі жири корисними і відчувайте себе ЗДОРОВИМИ!
Автор Наталія Шешуряк, лікар невропатолог, клініка “Ангелія”.